Een huis voor de toekomst, dat voelt goed!

06-12-2022

Overige berichten

Michael en Fleur kozen voor Vendervaart, de eerste cradle-to-cradle woonwijk van Limburg

78bd9080-754f-11ed-9b9b-9d5262675930-interview-michael-en-fleur-vendervaart.png

In de zoektocht naar hun eerste huis keken Michael Thiesen (30) en Fleur Laumans (24) nadrukkelijk naar de toekomst. Als alles volgens plan verloopt, krijgen ze begin 2024 de sleutel van hun nieuwe woning in Vendervaart aan de rand van Venlo. De eerste cradle-to-cradle woonwijk van Limburg. Met hun keuze doet het jonge stel niet alleen de aarde, maar ook hun eigen portemonnee een plezier. “Kijkend naar de lange termijn gaven de lage energielasten voor ons de doorslag.” 


Nadat Michael en Fleur een tijdje geleden besloten om in Venlo te gaan samenwonen, maakten ze een afspraak met elkaar. “Als we dan tóch een huis gaan kopen, dan pakken we het ook meteen goed aan en gaan we voor nieuwbouw. Bestaande woningen in de binnenstad - hoe mooi ook - vielen voor ons af. Ze waren te duur, zeker als je bedenkt dat die huizen ook nog eens opgeknapt en verduurzaamd moeten worden.”


Begin dit jaar viel Fleurs oog op Vendervaart, het nieuwbouwplan van Jongen en JPO in Venlo. “Zonder onszelf er helemaal in te verdiepen, sprak het ons direct aan. De rust en de ruimte. De woningen, fraai afgewerkt met hout. En de locatie. Aan de rand van ’t Ven, dichtbij de snelweg, op fietsafstand van de binnenstad. Uit enthousiasme hebben we ons ingeschreven voor een kavel. Vrijblijvend, zonder verwachtingen. We waren ons nog volop aan het oriënteren, we zouden het wel zien”, vertelt Fleur die op dit moment nog bij haar ouders in Tegelen woont. 


Leven zonder sporen na te laten 


Een paar maanden geleden werd hun droom ineens concreet. Het jonge stel mocht een kavel uitzoeken aan de Oude Turfstraat en koos voor een mooie, ruime tweekapper. Een huis, gebouwd volgens de filosofie dat afval niet bestaat. Alle nieuwe woningen in de kleinschalige wijk Vendervaart zijn cradle-to-cradle. Dat wil zeggen dat ze de aarde verrijken in plaats van verarmen. Ze hebben onder meer een groen dak, duurzame isolatie en gevelbekleding en een reservoir voor het opvangen van hemelwater. Alle gebruikte bouwmaterialen vormen de grondstof voor een nieuw product en kunnen zonder waardeverlies of schade of aan het milieu worden afgebroken. Leven zonder sporen na te laten.   


“En dat voelt goed”, zegt Michael. “Van mijn ouders in Venlo heb ik meegekregen dat je zuinig moet zijn op spullen waar je gebruik van maakt. Mijn vader is een echte techneut. In de coronatijd is hij een bedrijfje gestart om tweedehands apparaten een tweede leven te geven. Zelf heb ik ook jaren een eigen onderneming gehad. Duurzaam bezig zijn, dat zit er toch wel in.”


Vandaag kiezen voor morgen


Rond de aankoop van hun nieuwe woning ging het jonge stel niet over één nacht ijs. Michael: “We hebben ons door mensen in onze omgeving uitgebreid laten adviseren. Mijn opa is zelf aannemer geweest. Hij vond het een mooi plan.” Fleur knikt instemmend: “ Iedereen is het erover eens dat dit een verstandige keuze is met het oog op de lange termijn. In dit huis gaan we zeker tien jaar wonen. De hypotheek mag dan een behoorlijke investering zijn, de lage energiekosten maken dat ruimschoots goed. Sterker nog: onze maandlasten in Vendervaart zijn straks lager dan in een bestaande woning die niet verduurzaamd is, zo hebben we berekend.”  


En dat geeft rust, zo vult Michael aan: “Bij onze keuze hebben we verder gekeken dan vandaag. Ons huis wordt gebouwd voor de toekomst.” 


Nieuwsgierig geworden? Er zijn nog maar enkele kavels beschikbaar. Stuur een mail naar makelaardij@hauzerenpartners.com